Verkooop halogeen spots per 01-09-2016 verboden

  • Geplaatst op
  • Door Ledzuinig.nl
  • Geplaatst in verbod halogeen

Vanaf 1 september 2016 is in de gehele Europese Unie de verkoop van GU10 en Par halogeen spots verboden. Lees meer in dit artikel.

In 2009 is door de EU lidstaten besloten dat de verkoop van alle halogeenverlichting per 1 september 2016 verboden zou worden. Toen in 2015 echter bleek dat dit verbod niet haalbaar zou zijn is besloten enkel een verbod op GU10 en par halogeen spots per 01-09-2016 in te laten gaan en het verbod op overige halogeenverlichting tot 2018 uit te stellen.

 

Overstap op led

Doel van dit verbod, wat tevens geldt voor gloeilampen, is om alle lichtbronnen die buiten energieklasse A of B vallen te verbieden. Op deze manier wordt de verkoop van energiezuinige verlichting, zoals led lampen, te stimuleren en de overstap naar deze nieuw vorm van verlichting te versnellen.

 

75% niet op de hoogte

Philips liet onlangs onderzoek uitvoeren bij ruim 5000 volwassenen in meerdere EU landen. Het resultaat: 75% van de ondervraagden weet niets van het verbod dat per 1 september 2016 van kracht is. Nu moeten we zelf ook eerlijk toegeven dat het nieuws en de voorlichting rondom dit verbod wel heel minimaal is geweest de afgelopen jaren. Uiteindelijk komen we er allemaal vanzelf achter, dit type lamp raakt uiteindelijk natuurlijk uitverkocht.

 

En hoewel we de aankoop van led lampen alleen maar kunnen aanraden (niet zo gek natuurlijk...) snappen we ook dat het best een teleurstelling kan zijn als uw, reeds in huis aanwezige halogeenlamp, niet meer leverbaar is en u zo geforceerd wordt over te stappen op led.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »