Waarom led?

  • Geplaatst op
  • Door Ledzuinig.nl

Waarom kiezen voor led verlichting in uw woning of bedrijfspand? Lees deze blogpost om meer te weten te komen over led verlichting.

Bedrijven, maar ook particulieren, komen vaak met een aantal nadelen van led verlichting als we ze vragen waarom ze hun ouderwetse verlichting niet vervangen door led lampen. In de beginjaren war led verlichting wel een zuinig alternatief, maar zaten er inderdaad veel nadelen aan het overstappen op led verlichting (hoge aanschafprijs, lelijke lichtkleur, korte levensduur, beperkt aantal modellen, niet dimbaar, etc). Gelukkig worden led lampen ook continue doorontwikkeld en is van deze punten tegenwoordig geen sprake meer.

Als antwoord op de vraag "waarom led?" kunnen we dus het volgende zeggen:

 

Led verlichting is energiezuinig

Heel eenvoudig, led verlichting is extreem energiezuinig. Bijna alle gebruikte stroom (= watt) wordt bij led lampen omgezet in daadwerkelijk licht. Bij gloeilampen en halogeenlampen wordt een groot deel van de gebruikte stroom omgezet in warmte en slechts een deel in licht. Uw bestaande 25 watt gloeilamp kunt u dus vervangen door een led lamp van bijvoorbeeld 3 watt. 

 

Led lampen hebben een lange levensduur

Daar waar gloeilampen en halogeenlampen een behoorlijk korte levensduur hebben (vaak slechts 1000-2000 branduren) gaan led lampen veel langer mee, meestal tot wel 40.000 of 50.000 branduren. Geheel afgezien van het energieverbruik verdient led verlichting zich alleen al in aanschafprijs terug. Want hoewel een losse led lamp iets duurder in aanschaf is, hij is nog steeds goedkoper dan 40 gloeilampen met samen hetzelfde aantal branduren.

 

Led verlichting in alle kleuren

Sommige mensen denken dat led verlichting alleen "lelijk wit" licht kan geven. Hoewel dat vroeger ongetwijfeld correct was, is dat vandaag de dag zeker niet meer zo. Led lampen kunnen zelfs extra warm-wit licht geven. Ook de kleuren warm-wit, natuurlijk-wit en koel-wit behoren tot de mogelijkheden. Er is ook RGB led verlichting, daarmee kunnen veel verschillende kleuren worden gemaakt. Moderne led verlichting is dus een prima sfeermaker. Zie ook onze pagina over lichtkleuren bij led.

 

Led lampen in een bestaand armatuur

Voor bijna alle fittingen is een alternatief in led. Dat wil zeggen dat u uw bestaande lampen helemaal niet hoeft te vervangen. Voor normale lampen hebben we de E27 led lampen met een grote fitting en de E14 led met een kleine fitting. Daarnaast kennen we natuurlijk de T8 en T5 led TL. Het vervangen van uw armaturen is dus helemaal geen verplichting.

 

Led verlichting wordt niet heet

Wel warm, maar zeker niet heet. De warmte productie is afhankelijk van de gekozen lamp, maar ook het type armatuur waarin deze geplaatst wordt. Hoe beter de warmte weg kan, hoe beter dat voor de lichtopbrengst van een led lamp is. Led lampen kunt u in de meeste gevallen gewoon aanraken, ook als deze al meerdere uren gebrand hebben.

 

Led lampen zijn ook dimbaar

Natuurlijk wel afhankelijk van het gekozen model, maar er bestaan wel degelijk dimbare led lampen. Een dimbare led lamp is net als zijn gloeilam en halogeenlamp voorgangers dimbaar met een dimmer. Let op dat uw dimmer wel geschikt is voor het dimmen van led verlichting, sommige dimmers kunnen alleen lampen met een hoog stroomverbruik dimmen, energiezuinige led verlichting dimmen lukt dan niet.

 

Led lampen branden op volle sterkte

Spaarlampen waren eens de energiezuinige opvolger van de gloeilamp. En hoewel spaarlampen al iets minder stroom gebruiken dan hun voorgangers kleven er ook nadelen aan. Een spaarlamp brandt nooit direct op volle sterkte, sterker nog, dat kan soms wel een half uur duren. Handig als u even in de kelder of op zolder moet zijn... Led lampen branden daarentegen wel direct op volle sterkte en zijn uitermate geschikt om kort te branden.

 

Led lampen zijn robuuster

Wellicht vraagt u zich af waarom die lampen in de afzuigkap zo vaak stuk gaan? Of waarom u de zoveelste lamp in uw kamerventilator moet draaien? Gloeilampen, maar ook halogeenlampen, zijn zeer gevoelig voor trillingen, zeker als ze heet zijn. Led lampen zijn een stuk robuuster en kunnen een stuk beter tegen dergelijke trillingen. Daarnaast zijn de meeste led lampen van kunststof en zijn daarmee een stuk veiliger in gebruik. Als ze al kapot vallen is dat niet direct in 1000 stukjes. Een led lamp van glas kunt u beter niet laten vallen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »