Sportveld led verlichting met schijnwerpers

Led bouwlampen worden vaak toegepast als sportveldverlichting of rijbakverlichting. Maar waarom? En welke lampen zijn dan geschikt? In deze blogpost gaan we daar iets dieper op in.

Licht is belangrijk in ons leven, voor de meeste dingen die we doen hebben we, in meer of mindere mate, licht nodig. Zo ook tijdens het sporten. Bij sport is voldoende licht belangrijk om ongelukken en blesures te voorkomen, daarnaast is het voor eventuele toeschouwers wel zo fijn dat zij ook iets kunnen zien. Tegenwoordig gebruiken daarvoor meestal led bouwlampen.

Led bouwlamp tot 400 watt

Led sportveldverlichting

Veel sportvelden worden nog verlicht met halogeen lampen of gasontladingslampen. Helaas zijn beide oplossingen niet bepaald energiezuinig, daarnaast moeten gasontladingslampen ook nog een flinke tijd onnodig branden voordat ze op volle sterkte branden. Led verlichting brandt direct bij het inschakelen op vol vermogen en kan daarom op het allerlaatste moment worden ingeschakeld.

 

Deels inschakelen van sportveldverlichting

Natuurlijk moet het complete sportveld verlichting worden als u het gehele veld gebruikt, maar u bespaart nog meer als u kiest voor het deels in- en uit kunnen schakelen van de led bouwlampen. Gebruikt u bijvoorbeeld regelmatig de helft van het veld, zorg dan dat u de led lampen op de andere helft van het veld uitgeschakeld kunt laten.

 

Verschillende sportvelden

Het ene sportveld is het andere niet, daarom is het moeilijk om vooraf te zeggen hoeveel en welke led bouwlampen u nodig heeft. Ter vergelijking: 2500 watt halogeenverlichting vervangt u door 400 watt led verlichting. Een 1000 watt halogeenschijnwerper kunt u doorgaans vervangen door een led bouwlamp van circa 150 watt.

 

Rijbak verlichting

Ook tijdens het paardrijden is verlichting van belang voor een goed zicht en voldoende veiligheid voor mens en paard. Het vervangen van uw bestaande rijbak verlichting door moderne led verlichting kan een aanzienlijke besparing opleveren. Daarnaast branden led lampen direct op volle sterkte en heeft u, in tegenstelling tot gas ontladingslampen geen opwarmtijd en verlies van onnodig stroomverbruik. Led rijbakverlichting verdiend zichzelf dus op twee manieren terug.

 

Rijbak binnen of buiten verlichten?

Een rijbak buiten kunt u prima verlichten met onze led bouwlampen, deze zijn (doorgaans uit voorraad) leverbaar van 10 watt tot en met 400 watt. Afhankelijk van de hoogte van uw masten en de oppervlakte van uw rijbak kunt u kiezen voor sterke of minder sterke led schijnwerpers.

Uw rijbak binnen kunt u verlichten met bijvoorbeeld led TL buizen, led schijnwerpers, of led armaturen. Afhankelijk van de reeds aanwezige verlichting kunt wellicht nieuwe led lampen in uw bestaande armaturen plaatsen.

 

Voorkom schaduw!

Het kiezen van de juiste rijbakverlichting of sportveldverlichting doet u niet alleen op basis van de lichtopbrengst per led bouwlamp. Ook het aantal led schijnwerpers is belangrijk. Schaduwen zijn wellicht nog vervelender dan te weinig licht. Het is daarom van groot belang dat u uw led bouwlampen gelijkmatig rond het sportveld of de rijbak plaatst. Liever iets meer lampen met minder vermogen dan slechts enkele hele felle led lampen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »