Zo ziet een hoogwaardige led lamp er van binnen uit

  • Geplaatst op
  • Door Ledzuinig.nl
  • Geplaatst in led lamp

Omdat onze blogpost over het uit elkaar halen van een led paneel goed gelezen werd hebben we er nog eentje. Een opvolger in de serie "weten wat u koopt omdat Ledzuinig het sloopt".

De bewuste blogpost over het led paneel vindt u overigens hier.

 

Er worden in Nederland ontzettend veel led lampen verkocht. Gelukkig maar, want energie verspillen hoeft tegenwoordig echt niet meer. Helaas zit er enorm veel verschil tussen led lampen. De markt wordt overspoeld met, soms zelfs levensgevaarlijke, goedkope led lampen. Dergelijke led lampen zijn vaak opgebouwd uit enorm dun kunststof, slecht geïsoleerde omvormers en in elkaar gezet met goedkope lijm die soms niet eens blijft plakken. Gelukkig zijn er ook veel led lampjes van hoge kwaliteit.

 

Kwaliteit van Ledzuinig.nl

Bij Ledzuinig vinden we kwaliteit erg belangrijk, maar wat bedoelen we precies als we het hebben over "hoge kwaliteit"?

 

- Veilige producten
Het allerbelangrijkst vinden we de veiligheid van onze producten. Na uitgebreid testen kunnen we stellen dat er aanzienlijk veel led lampen zijn die afbreken bij het indraaien, loszittende draden hebben, slecht geisoleerd zijn, etc. Veiligheid staat bij ons altijd voorop. Natuurlijk hebben al onze producten een CE certificering en zijn ze ook vrij van de meest voorkomende schadelijke stoffen (RoHS markering), maar we testen zelf ook zeer regelmatig of onze leveranciers hun producten op een nette manier fabriceren.

 

- Lange levensduur
Levensduur is één van de factoren die de kwaliteit van een led lamp bepaald. Logisch ook, lampen die maar een jaar branden schieten ergens tekort. Bij Ledzuinig.nl verkopen we uitsluitend producten met een lange levensduur om teleurstelling te voorkomen.

 

- Hoogwaardige componenten
De kwaliteit van de componenten heeft met zowel veiligheid als levensduur te maken. Veilige producten met een lange levensduur worden immers niet van slechte onderdelen gemaakt. Dat is echter niet altijd waar. Een volkomen veilig product met een lange levensduur kan bijvoorbeeld nog steeds een erg slechte behuizing hebben. Dat willen we bij Ledzuinig.nl niet.

 

De complete led lamp

De led lamp die we gaan slopen is een 5 watt E27 led lampje met een warm-witte kleur. Die lamp ziet er nu nog zo uit:

 

Onderaan zien we de fitting, het metalen deel wat in het armatuur gedraaid wordt. daarboven zit een witte kunststof "ring" die de fitting met de bovenkant verbindt. Het bovenste deel van de led lamp is gemaakt van wit lichtdoorlatend kunststof. We hebben ook glazen led lampen met retro look in ons assortiment.

 

Na het uitoefenen van de nodige kracht slagen we erin het bovenste deel van de lamp af te breken. U leest het correct: af te breken. Onze led lampen zijn namelijk verlijmd. Dat voorkomt losraken van de onderdelen tijdens het in- of uitdraaien in het armatuur. Veiligheid voor alles immers. Na het afbreken zien we dit:

 

De lichtbron van een led lamp

Er zijn verschillende soorten led lampen, maar de meeste maken gebruik van meerdere interne led lampjes. De 5 watt lamp die u hierboven ziet bevat 10 0.5 watt led chips die zorgen voor een warm-witte kleur. Ze zijn netjes op een plaatje geplaatst wat vervolgens vastgeschroefd zit aan het witte kunststof deel.

 

De omvormer van een led lamp

De complete led lamp zoals op de eerste foto draait u natuurlijk gewoon in een armatuur met 230 volt spanning. De uiteindelijke led lampjes werken natuurlijk niet op 230 volt, maar op 3.6 volt. De spanning moet dus worden teruggebracht van 230 volt nar 36 volt (10 led lampjes van 3.6 volt). Daarvoor dient de omvormer, oftewel led driver. De led driver vinden we bij led lampen in de fitting. Als we het plaatje met led lampjes eraf schroeven zien we dit:

We zien hierboven de twee draadjes vanaf de led lampjes naar de omvormer lopen. De min (-) is gemarkeerd met een zwarte streep, de plus (+) is gewoon wit. De led driver zelf is nog niet zichtbaar, deze bevindt zich achter het groene platje wat als extra isolatie dient. Als we de gehele lamp uit elkaar halen zien we dit:

De led driver is het kleine component met een blauw "blokje" je twee groene "buisjes". De voeding (230 volt) komt door de rode en witte draad vanuit de fitting waarna het omgezet wordt in 36 volt gelijkstroom. De led driver/omvormer is extreem klein om zo goed in de fitting van de lamp te passen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »