Zo is een led paneel opgebouwd

Weten wat u koopt omdat Ledzuinig het sloopt. Dat klinkt als een hele foute slogan, maar niets is minder waar. In deze blogpost meer over de opbouw van een led paneel.

Led paneel van Ledzuinig

Bij Ledzuinig.nl weten we graag precies wat we verkopen. Niet alleen de buitenkant is voor ons interessant, ook de binnenkant wekt onze interesse. En bij heel veel producten weten klanten ook wel aardig wat er speelt, maar een led paneel is toch wel een gek ding.

 

Wat is een led paneel?

Dingen die we met enige regelmaat horen zijn:

 

- Een grote plaat vol met kleine lampjes
- Een hele grote platte led lamp
- Een extreem dunne led lamp

 

En eigenlijk zijn ze allemaal waar. Een led paneel is in feite gewoon een dunne, platte led lamp. Maar de lichtbron in een led paneel bestaat niet uit één lamp, maar uit heel veel kleine led lampjes. Die zitten echter niet recht achter de plaat zoals veel mensen denken, maar rondom tegen het frame. Hieronder leggen we uit waaruit een led paneel is opgebouwd, natuurlijk met de nodige foto's.

 

De achterzijde

De achterzijde van ons led paneel laat weinig spannends zien. We hebben bij dit led paneel de blauwe beschermfolie al verwijderd, dan ziet het er zo uit:

 

De binnenkant van een led paneel

Als we alle schroefjes hebben losgedraaid kunnen we de achterste metalen plaat van het led paneel verwijderen. We zien dan het volgende:

Een witte folie bedekt eigenlijk de gehele binnenkant van het led paneel. Deze folie zorgt dat het led paneel aan de achterzijde geen donkere kant heeft. Dat zorgt er enerzijds voor dat het licht beter naar beneden gereflecteerd wordt, anderzijds zorgt het er voor dat het led paneel nog steeds wit is als hij is uitgeschakeld.

 

Led paneel zonder witte folie

Witte folie is niet erg interessant, maar heeft wel een belangrijke functie. We verwijderen de witte folie om te kijken wat er dan zichtbaar is. Dan zien we het volgende:

Als de witte folie verwijderd is zien we een doorzichtige plexiglas plaat met allemaal stipjes. De stipjes zijn geen lampjes, maar kleine uitgefreesde deukjes in de plaat plexiglas van het led paneel. Op de functie van de stipjes komen we later terug.

 

Witte plaat ter afwerking

Als we de plaat plexiglas verwijderen zien we de laatste witte plaat. Deze plaat vormt tevens de voorkant van het led paneel en is dus van buitenaf ook zichtbaar. Deze plaat zorgt er voor dat het led paneel een gelijkmatig verdeeld licht uitstraalt en er geen oneffenheden zichtbaar zijn als u recht in het led paneel kijkt.

 

Behalve de witte plaat zien we nu ook voor het eerst de uiteindelijke led lampjes tevoorschijn komen:

 

Belichting van de zijkant

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt een led paneel belicht vanuit de zijkant van het frame. Dat heeft meerdere redenen:

- Gelijkmatige verdeling van het licht

Omdat een led paneel erg dun is, is het onmogelijk om de leds direct naar beneden te richten. De verdeling van het licht is dan niet optimaal waardoor elke led chip aan de buitenkant zichtbaar is als een helder witte stip in het led paneel.

 

- Aanzienlijk minder led lampjes
Afhankelijk van de grootte van een led paneel moeten er erg veel zwakke led lampjes in om het gehele paneel te belichten.

 

Zo werkt een led paneel

In het frame zitten leds verwerkt die de doorzichtige plaat van plexiglas vanuit de zijkant verlichtten. Licht heeft de eigenschap om "rechtdoor" te gaan tenzij het afgebroken wordt. De duizenden kleine deukjes die gelijkmatig zijn uitgefreesd zorgen voor het afbreken van het licht. De deukjes zijn erg klein, daardoor wordt bij elk deukje slechts een klein beetje licht naar beneden afgebroken. Dat resulteert in een gelijkmatige verdeling van licht omdat alle deukjes samen nagenoeg al het licht uit de led lampjes naar beneden afbuigen.

 

De voorste witte plaat zorgt er voor dat al die mini lichtpuntjes alsnog gelijkmatig verdeeld worden over de gehele oppervlakte van het led paneel. De achterste witte folie zorgt er, zoals eerder gezegd, voor dat het led paneel ook in uitgeschakelde stand wit blijft en dat de donkere metalen achterkant geen invloed heeft op de kleur van het licht.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »