Verschillende kleuren bij led verlichting

  • Geplaatst op
  • Door Ledzuinig.nl
  • Geplaatst in lichtkleur

Bij traditionele verlichting zoals halogeen- en gloeilampen was het aantal lichtkleuren relatief beperkt, ook bij TL buizen kennen we slechts enkele lichtkleuren. Bij led verlichting is dat anders, daar gaan we bij deze blogpost dieper op in.

In theorie zijn alle kleuren tussen 2200K en 6500K mogelijk bij led lampen. Om het voor consumenten makkelijker te maken worden er namen gegeven aan lichtkleuren, dat zijn:

 

2200K-2400K - Extra warm-wit
2800K-3000K - Warm-wit
4000K-4200K - Neutraal wit
6000K-6500K - Koel-wit

 

Led lampen lichtkleuren

 

Lichtkleuren hoger dan 6500K krijgen een blauwe gloed, een voorbeel daarvan zijn koplampen van sommige auto's. Lichtkleuren lager dan 2200K krjigen een oranje/rode gloed.

 

Verschillende kleuren uit verschillende led lampen

Tijdens de productie van de led zelf wordt de lichtkleur bepaald, maar ook de behuizing van zo'n ledje is van invloed op de uiteindelijke kleur. Een led lamp met witte behuizing laat het licht van een zelfde led immers anders door dan een led lamp met doorzichtige behuizing.

 

Retro led lampen

Een retro led lamp van glas laat de lichtkleur bijna 1:1 door, dat wil dus zeggen dat de kleur van de led zelf ook zo door het menselijk oog kan worden waargenomen. Retro led lampen zijn naast dat ze er mooi uit zien ook relatief "echt" van kleur. 

Retro led lamp

 

Witte led lampen

Bij led verlichting met een witte behuizing, bijvoorbeeld kunststof led lampen, maar ook led panelen en led TL buizen maken het licht iets "witter" dan in werkelijkheid. Een 2200K retro led lamp zal dus ander licht maken dan een 2200K led TL buis.

Led TL buis

 

Welke led lichtkleur waar?

Het is lastig om die vraag vooraf duidelijk te benatwoorden. Lichtkleur en de beleving er van is heel persoonlijk. Wat de één mooi of fijn vindt kan de ander als minder fijn ervaren. We kunnen wel aangeven waar het vaakst voor gekozen wordt.

 

Meer licht bij een heldere lichtkleur?

Ten onrechte wordt wel eens gesteld dat led verlichting van 4200K meer licht geeft dan led verlichting van een lagere temperatuur. Dat is echter niet zo, de beleving (de manier waarop we het licht ervaren) is echter wel anders. Bij een heldere lichtkleur denken we sneller dat er ook meer licht is.

 

Lichtkleuren voor zakelijk gebruik

Op locaties waar we veel op één plaats aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij kantoren en praktijkruimtes, wordt vaak gekozen voor een led paneel van 4200K. Ook led TL buizen en led lampen van deze neutraal-witte kleur (4200K) worden daar vaak toegepast.

In magazijnen wordt vaak gekozen voor led lampen van 6500K, omdat de beleving van deze helder witte kleur iets positiever werkt in grote ruimtes.

 

Lichtkleuren voor thuisgebruik

Ook in de garage en de opslagruimte thuis worden vaak 6500K led lampen (meestal led TL of led armatuur) geplaatst. In huis, bijvoorbeeld in de woonkamer en in de keuken wordt vaak gekozen voor 2800K (wam-wit) of 2200K (extra warm-wit). Een lagere kleurtemperatuur zorgt voor een meer sfeervol licht.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »