Led TL - Meer of juist minder licht?

  • Geplaatst op
  • Door Ledzuinig.nl
  • Geplaatst in led tl

Geven led TL buizen meer of minder licht dan normale TL buizen? Waar moet u op letten en hoe weet u de netto opbrengst van led TL buizen en gewone TL buizen berekend.

Voor de overstap van ouderwetse TL verlichting naar moderne energiezuinige led TL wordt vaak gevraagd hoeveel licht een led TL buis geeft en of dat meer, minder of hetzelfde is als bij de reeds aanwezige TL buizen.Led TL

Helaas is die vraag niet direct te beantwoorden, de lichtopbrengst hangt namelijk van een aantal factoren af. Die factoren bespreken we in deze blogpost zodat er iets meer duidelijkheid is over de overstap op led TL.

 

De lichthoek van TL en led TL

Ouderwetse TL buizen hebben een "lichthoek" van 360 graden, het licht komt immers rondom uit de TL buis en het maakt dan ook niet uit hoe deze in het armatuur geplaatst wordt. Om bij dergelijke TL buizen toch zoveel mogelijk licht op de grond te krijgen wordt vaak (maar lang niet altijd) een reflector geplaatst. Vaak gaat het om een witte of zilverkleurige metalen plaat die het licht moet weerkaatsen.

 

Bij licht wat alle kanten op gaat en vervolgens voor 2/3 door een reflector naar beneden gereflecteerd wordt is alles behalve efficiënt. Het verlies bij een optimale reflectie in een armatuur zonder zijkanten (dus geen inbouw of gesloten opbouw) is ongeveer 35%. Bij de meeste armaturen is het verlies via de reflecterende plaat ongeveer 60%.

 

De lichthoek van led TL buizen kan variëren, de meeste led TL buizen hebben een lichthoek van 120 graden. Daardoor straalt al het licht naar beneden, zonder gebruik te maken van reflecterende materialen.

 

Berekening verlies bij reflectie

Het verlies bij reflecterende armaturen is zo'n 60% (hele optimale omstandigheden buiten beschouwing gelaten). Dat verlies is uiteraard alleen over het deel van het licht wat naar boven gaat. Het deel wat bij een TL buis direct naar beneden gaat is immers zonder reflectie en dus zonder verlies.

 

Circa 2/3 van het licht in TL armaturen wordt via een reflector de juiste richting opgestuurd. Dat is 66% met een verlies van 60%, oftewel: bij 66% van de totale lichtopbrengst verliezen we 60%.

 

Uiteindelijke lichtopbrengst

Een Philips 120 cm TL buis geeft 3350 lumen. Daarvan gaat 33%, oftewel 1116 lumen, direct de goede kant op. 66%, oftewel 2234 lumen maken gebruik van de reflector, daarvan gaat 60%, oftewel 1340 lumen verloren. Uiteindelijk blijven er 894 lumen over die via de reflector naar beneden komen en 1116 lumen die rechtstreeks naar beneden komen. Totaal komt de netto lichtopbrengst dan op 2010 lumen uit een 36 watt TL buis.

 

Bij led TL buizen met een hoek van 120 graden gaat geen licht verloren omdat dit via een reflector naar beneden moet. De leds in een dergelijke TL buis zijn al naar beneden geplaatst. Onze led TL buizen zijn verkrijgbaar in twee varianten:

 

18 watt met 1800 lumen lichtopbrengst
22 watt met 2200 lumen lichtopbrengst

 

Lichtverlies bij TL buizen

Alle lichtbronnen worden na verloop van tijd minder efficiënt, dat wil zeggen dat ze minder licht geven dan toen ze voor het eerst ingeschakeld werden. Bij led TL buizen is dat verlies circa 8% na 30.000 branduren. Bij normale TL buizen is dat verlies veel groter, na zo'n 20.000 branduren vaak al 17% of meer. 

 

Het met enige regelmaat schoonmaken van led TL buizen (en gewone TL buizen) kan de lichtopbrengst vergrote. Simpel gezegd: hoe meer vuil op de buis, hoe minder licht er door komt, ongeacht wat voor soort lamp u gebruikt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »