Led bouwlamp met of zonder bewegingsmelder?

  • Geplaatst op
  • Door Ledzuinig.nl
  • Geplaatst in Led bouwlamp

Led bouwlampen zijn er in vele soorten en maten, maar kiest u voor een model met, of juist zonder bewegingsmelder?

Wat is een led bouwlamp?

Een led bouwlamp is de energiezuinige vervanger van de alom bekende halogeen bouwlamp (ook wel verstraler of schijnwerper). Dankzij moderne led technologie zijn led bouwlampen energiezuinig terwijl ze toch evenveel, of zelfs meer licht geven dan hun ouderwetse voorgangers. Anders dan bij halogeen schijnwerpers kan bij led lampen kan de lichtkleur per model verschillen, kies dus altijd een model met de gewenste lichtkleur.

Led bouwlampen

Wat doet de bewegingsmelder?

De bewegingsmelder bij een led bouwlamp detecteert beweging. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar de bewegingsmelder beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen waardoor u goed kunt aangeven wanneer de lamp aan moet gaan en wanneer deze uit moet blijven. Zinloos branden kost immers alleen maar extra energie.

 

- Lichtgevoeligheid
Op de sensor kunt u de lichtgevoeligheid instellen. Daarmee kunt u bepalen hoe donker het moet zijn voordat de led bouwlamp aan gaat bij het detecteren van beweging. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de led bouwlamp een donkere gang verlicht, maar zelf in een relatief lichte hoek hangt. We willen natuurlijk ook niet dat de led bouwlamp al bij daglicht aangaat.

 

- Brandduur
De brandduur is instelbaar zodat u precies kunt bepalen hoe lang de led bouwlamp moet blijven branden na het detecteren van de laatste beweging. De tijd begint steeds opnieuw te tellen als er beweging is. Blijft u dus in het detectieveld van de sensor, dan blijft deze 5 minuten tot na uw vertrek branden.

 

- Gevoeligheid
Wanneer moet de sensor van de led bouwlamp reageren? De gevoeligheid hangt af van de omgeving. Heeft u struiken die heen en weer gaan, dan kunt u de gevoeligheid wat lager zetten. Lopen er veel katten? Dan is een lagere gevoeligheid ook handig. We willen immers niet dat de lamp onnodig gaat branden.

 

- Detectie richting
De sensor onder de led bouwlamp kunt u draaien en kantelen, zo kunt u de ideale detectierichting bepalen. Wilt u dat de led bouwlamp aan gaat als u van rechts aan komt lopen? Draai dan de bewegingsmelder naar rechts.De led bouwlamp zonder sensor

 

De led bouwlamp zonder sensor

We zetten de voor- en nadelen van de led bouwlamp zonder bewegingsmelder op een rijtje:

 

Voordelen
- Verlicht de omgeving continue zodat, ook als er geen beweging is, er toch goed zicht is.
- Eenvoudig op te hangen zonder af te stellen.
- Aanzienlijk energiezuiniger dan halogeen schijnwerpers.

 

Nadelen
- Brandt constant, of staat uit, springt niet automatisch aan bij beweging.
- Gebruikt mogelijk meer energie dan nodig door onnodig verlichten van omgeving.

 

De led bouwlamp met bewegingsmelder

Ook de voor- en nadelen van de led schijnwerper met sensor zetten we graag op een rijtje:

 

Voordelen
- Brandt alleen wanneer er beweging is.
- Gevoeligheid, brandduur en inschakelmoment af te stellen.
- Aanzienlijk energiezuiniger dan halogeen bouwlampen.

 

Nadelen
- Brandt alleen bij beweging binnen detectiebereik van de sensor.
- Na ophangen de sensor goed afstellen in meerdere situaties.

 

Wanneer welke led bouwlamp?

Het is lastig te zeggen welke led bouwlamp de beste optie is, dat hangt namelijk van de situatie en uw persoonlijke voorkeuren af. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als u uw terrein continue wilt verlichten, is een led bouwlamp zonder sensor aan te raden. Als u wilt dat u voldoende licht heeft als u de tuin in komt lopen, of als u aan komt rijden met de auto, dan is de led schijnwerper met sensor wellicht een betere optie.

Led bouwlamp sensor

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »