Een led lamp of een spaarlamp, wat zijn de verschillen?

We weten allemaal waarom een led lamp een prima vervanger is van de gloeilamp, maar wat is eigenlijk het verschil tussen led lampen en spaarlampen? Lees meer in deze blogpost.

Led lampen en spaarlampen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn beide een vervanger van de gloeilamp en ze zijn beide zuiniger in gebruik dan de gloeilamp. Toch zijn er flinke verschillen tussen spaarlampen en led lampen, hieronder enkele nadelen van spaarlampen.

 

1. Niet direct op volle sterkte branden

In tegenstelling tot led lampen branden spaarlampen nooit direct op volle sterkte, afhankelijk van het soort spaarlamp kan het tot wel 60 seconden duren voordat een spaarlamp op volle sterkte brandt. Hoe dat komt? Spaarlampen geven enkel rondom de "optimale temperatuur" volledig licht. Een spaarlamp moet dus eerst opwarmen.

 

Led lampen hebben die eigenschap gelukkig niet, sterker nog, ze werken beter bij lagere temperaturen. Led lampen branden direct bij het inschakelen op volle sterkte.

 

2. Vaak in en uitschakelen is slecht

Dat is vreemd, horen we u denken. Het is toch juist energiezuinig als een lamp zo veel mogelijk uitgeschakeld is? Dat klopt, qua energieverbruik is het een aanrader om lampen, zelfs als dat voor korte duur is, uit te schakelen.

 

Bij spaarlampen is het "opstartproces" echter een flinke aanslag op de lamp zelf. Het opstarten is bij spaarlampen een stuk intensiever dan het branden zelf. Het vaak in- en uitschakelen van spaarlampen verkort de levensduur dus aanzienlijk.

 

Led lampen hebben dit probleem niet. Afhankelijk van het type led lamp staat inschakelen gelijk aan 0.1-1 branduur. Vaak gaan led lampen tot wel 40.000 of meer branduren mee.

 

3. Spaarlampen zijn meestal niet dimbaar

Hoewel sommige, erg dure, spaarlampen wel dimbaar zijn, zijn de meeste dat niet. Spaarlampen gaan knipperen zodra ze te weinig spanning krijgen en/of gedimd worden. Dimbare spaarlampen zijn wel verkrijgbaar, maar redelijk prijzig en soms nog steeds lastig te dimmen.

 

Led verlichting is er in verschillende soorten. Sommige led lampen zijn niet dimbaar, maar er zijn ook voldoende dimbare led lampen.

 

4. Spaarlampen zijn "lelijk"

Over smaak valt niet te twisten, maar bijna iedereen vind een spaarlamp ronduit lelijk. En terecht, want hoewel er een paar verschillende vormen zijn lijken de meeste spaarlampen gewoon op een kleine, soms ronde, TL buis. Een spaarlamp moet, door zijn technische opbouw, aan bepaalde specificaties voldoen, die eisen maken het lastig om spaarlampen in een "moderne vorm" te maken.

 

Bij led lampen zijn de designs bijna eindeloos. De leds in led verlichting zijn erg kleine en kunnen los van elkaar in een bepaalde vorm gemaakt worden. Zo zijn er retro look led lampen die lijken op ouderwetse gloeilampen, maar ook moderne led panelen die volledig plat zijn.

 

Toen we vroeger nog geen energiezuinige opvolger van de spaarlamp kenden was het een zeer goed alternatief voor de gloeilamp. Tegenwoordig is led verlichting energie zuiniger, mooier en technisch beter dan de (inmiddels) ouderwetse spaarlamp. Gaat u nu investeren in energiezuinige verlichting? Kies dan voor led lampen die aan uw wensen voldoen. Ledzuinig.nl geeft graag advies als u vragen heeft.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »