De voordelen van een led paneel

  • Geplaatst op
  • Door Ledzuinig.nl
  • Geplaatst in led paneel

Een led paneel heeft veel voordelen ten opzichte van een inbouw TL armatuur. Lees onze blogpost met de vier grootste voordelen van led panelen.

Een led paneel is simpel gezegd een plaat (paneel) waar licht uit komt. Onze led panelen zijn slechts een centimeter dik en daardoor toepasbaar in heel veel situaties. Maar wat zijn eigenlijk de echte voordelen van een led paneel ten opzichte van bijvoorbeeld een inbouw tl armatuur? In deze blog bespreken we de vier grootste voordelen.

Led paneel

1. Energiebesparing led paneel

Wellicht wel het meest voor de hand liggend, maar een led paneel gebruikt aanzienlijk minder energie ten opzichte van bijvoorbeeld een TL armatuur met 4 x 60 cm TL. Een 60 x 60 centimeter led paneel gebruikt slechts 38 watt. De vier TL buizen in een inbouw armatuur gebruiken 72 watt plus het verbruik van de elektronische ballast. Dat komt neer op een besparing van ruim 50%.

 

Afgezien van het lagere energieverbruik is een led paneel ook veel efficienter. De lichtopbrengst van 3250 lumen gaat precies de kant op waar u het hebben wilt: naar beneden de ruimte in. Bij TL buizen in een inbouw armatuur gaat 66.6% van het licht de verkeerde kant op, dat is opzij en naar boven, terwijl de enige opening onder zit. Natuurlijk reflecteerd een deel van dat licht wel weer naar beneden, maar circa 65% daarvan gaat alsnog verloren. Dat verlies is groter bij oude armaturen omdat de reflectie sterk afneemt na verloop van tijd.

 

Een armatuur met vier 60 cm TL buizen gebruikt dus 72 watt (exclusief ballast) en levert circa 5400 lumen (als de buizen schoon en relatief nieuw zijn). Daarvan gaat 33.3% (1800 lumen) direct naar beneden, van de overige 3600 lumen komt slechts 35%, oftewel 1260 lumen, daadwerkelijk in de ruimte terecht. De totale lichtopbrengst in de ruimte is dan 3060 lumen.

 

2. Eenvoudig schoonmaken led paneel

Waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt, maar al die roosters in een TL armatuur worden vies. Stof en spinnenwebben komen vroeg of laat in de kleine hoekjes. Een led paneel is, net als de rest van uw systeemplafond, plat. Zonder al die ruimte in een armatuur is schoonmaken een kwestie van enkele seconden met een doekje. 

 

Wist u overigens dat vuil in een TL armatuur de lichtopbrengst van TL buizen sterk verminderd? Dat komt omdat de zichtbare delen vaak schoongemaakt worden, maar ook het stof en vuil op de TL buis zelf zorgt voor vermindering van de lichtopbrengst. Daarnaast zorgt vuil en aanslag in een TL armatuur voor een slechte reflectie van licht uit de ouderwetse TL buis. Zie ook onze blogpost over de lichtopbrengst bij TL en led TL.

 

3. Standaard afmetingen led paneel

Onze led panelen zijn beschikbaar in verschillende maten. Voor alle veelvoorkomende afmetingen van een systeemplafond is een led paneel beschikbaar. Uw huidige TL armaturen van bijvoorbeeld 30 x 60, 60 x 60 of 30 x 120 kunt u daardoor eenvoudig vervangen. Echt veel licht nodig? Vervang dan uw complete 120 x 60 plafondplaat door een led paneel van dezelfde afmeting. Bekijk hier al onze maten led panelen.

 

Led panelen kunt u tevens eenvoudig op het 230 volt lichtnet aansluiten met de meegeleverde omvormer. Aanpassingen aan uw elektrische installatie zijn dus niet meer nodig.

 

4. Langere levensduur led paneel

Led panelen branden zo'n 40.000 uur, dat is maar liefst 5000 werkdagen bij 8 branduren per dag. In tegenstelling tot TL buizen waarbij starters en TL buizen met enige regelmaat kapot gaan, hoeft u een led paneel slechts eens per 17-20 jaar te vervangen. Het vervangen van verlichting kost al snel enkele uren per jaar. Als u dat moet laten doen, bijvoorbeeld omdat de verlichting in een hoog plafond zit, of omdat er geen technische dienst aanwezig is, kan dat een flinke kostenpost worden. Bij led panelen hoeft u zich geen zorgen te maken om dergelijke problemen.

 

Besparen met een led paneel

Met led panelen bespaart u in energieverbruik, vervangingskosten, schoonmaakkosten en heeft u meer lichtopbrengst dan een standaard TL armatuur. Wist u overigens dat er in Nederland diverse regelingen en subsidies zijn voor bedrijven die overstappen op led verlichting?

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »