De investering in led verlichting terugverdienen

Niemand geeft graag geld uit aan dingen die niet niets opleveren. Iets opleveren hoeft niet perse financieel te zijn. Geld uitgeven aan dingen die plezier of een goed gevoel opleveren zijn ook veel waard. Bij led verlichting moet de investering doorgaans een financieel voordeel opleveren. Maar hoe snel verdiend led verlichting zich eigenlijk terug?

De drie factoren

De terugverdientijd van led verlichting berekenen we aan de hand van drie factoren, dat zijn:

 

- Stroomverbruik
- Levensduur
- Aanschafprijs

 

Aan de hand van bovenstaande drie factoren kunnen we relatief nauwkeurig bepalen na hoeveel uur een led lamp zich heeft terugverdiend.

 

- Stroomverbruik

De berekening van stroomverbruik is relatief eenvoudig en wordt vaak als enige punt, naast de aanschafprijs, meegenomen in de berekening bij de overstap naar led lampen. Het is ook een relatief eenvoudig uit te rekenen factor. Als een led lamp 80% zuiniger is, kost hij 80% minder in gebruik.

 

- Levensduur

Levensduur wordt meestal niet meegenomen bij de kostprijsberekening van verlichting. En dat is vreemd, led lampen gaan immers veel langer mee dan gloeilampen of halogeenlampen. Als we voor de brandduur van één led lamp 5 gloeilampen moeten aanschaffen, ligt de aanschafprijs van een gloeilamp feitelijk 5 keer hoger dan in eerste instantie gedacht.

 

- Aanschafprijs

De aanschafprijs is meestal het enige waar naar gekeken wordt. Niet zo vreemd ook, die staat immers op het prijskaartje voor de verschillende lampen. Het lijkt dan ook al snel aantrekkelijker om vijf gloeilampen voor 5 euro te kopen dan één led lamp voor 4,99. Natuurlijk nemen we het verschil in aanschafprijs ook mee in onze berekeningen.

 

Voorbeeldberekening 3 watt led lamp

Een led lamp van 3 watt vervangt een gloeilamp van 25 watt. Dat is doorgaans de meest gebruikte gloeilamp in woonhuizen. In deze berekening gaan we uit van de volgende gegevens:

 

Kostprijs 1 kWh: € 0,20 (bron)

 

Gloeilamp
Aanschafprijs: € 0,99
Levensduur: Ca. 1000 uur
Stroomverbruik: 25 watLed lamp
Aanschafprijs: € 3,99
Levensduur: Ca. 40.000 uur
Stroomvruik: 3 watt

 

Prijs per branduur

Uitgaande van 20 cent per kWh (1 kilowatt, oftewel 1000 watt per uur) kost de gloeilamp per branduur € 0,005. De led lamp kost per branduur € 0,0006. Voor elk branduur bij de gloeilamp kunt u de 3 watt led lamp dus 8 uur laten branden.

 

Branduren per jaar

Gemiddeld brandt een lamp in een woonhuis circa 1000 uur per jaar. Natuurlijk brandt de ene lamp minder dan de andere. In de winter branden lampen langer dan in de zomer. Gemiddeld kunnen we dus uitgaan van 1000 branduren per lamp per jaar.

 

Besparing led verlichting

De besparing van een 3 watt led lamp ten opzichte van een 25 watt gloeilamp is dus € 0,0044 per uur. Bij 1000 branduren per jaar bespaart u dus € 4,40 per jaar. Het verschil in aanschafprijs is slechts € 3,00, dat verschil heeft u na 682 branduren terugverdiend.

 

De besparing per jaar lijkt niet heel groot, maar we hebben het hier over slechts één lamp. Daarnaast is de levensduur van led lampen zo'n 40.000 uur, wat neerkomt op 40 jaar, terwijl een gloeilamp gemiddeld 1 jaar brandt. Voor elke led lamp moeten dus meerdere gloeilampen worden aangeschaft.

 

Bij het vervangen van negen 25 watt gloeilampen (Buitenlamp, bijkeuken, keuken, hal beneden, hal boven, wc en drie slaapkamers) is uw totale besparing per jaar € 39,60. Die besparing komt elk jaar terug, zonder nieuwe investering in led verlichting.

 

Besparing bij andere soorten verlichting

Er zijn natuurlijk heel veel andere soorten verlichting, daar hoort ook een andere berekening bij. Vervangt u uw oude TL buizen door moderne led TL buizen, dan bespaart u eenvoudig tot wel 34 watt per TL buis. Daarnaast branden dergelijke lampen op kantoren en in magazijnen vaak veel langer dan een led lamp thuis.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »